Det pratas hållbarhet överallt nuförtiden och hos oss på Pythagoras går ämnet också på högvarv. Det har nämligen visat sig att 37% av alla globala utsläpp kommer från fastigheter. I Sverige är siffran 22% och tittar man närmare på datan blir det tydligt att det inte är byggandet som är den stora boven.
I västvärlden lever en fastighet omkring 100 år, så det är faktiskt förvaltningen som står för mest utsläpp. Därför tycker vi att det gott kan pratas mer om just hållbarhet och hållbar fastighetsförvaltning i synnerhet. Som ramverk för ett djupdyk i ämnet har vi sökt efter källor som definierar “hållbar fastighetsförvaltning” och kommer närmast med Fastighetsägarna som skriver följande:
Hållbart fastighetsföretagande innebär att bygga och förvalta fastigheter på ett sätt som är bra för miljön, samhället och ekonomin. Det handlar om att använda energi- och resurseffektiva lösningar, vara långsiktigt lönsam och använda ny teknik på ett ansvarsfullt sätt.
Miljömässig hållbarhet: Bygga och förvalta fastigheter som sparar energi, minskar klimatpåverkan och använder miljövänliga material.
Social hållbarhet: Skapa bostäder och arbetsplatser som är bra för människor, till exempel genom att erbjuda trygga boenden och hälsosamma miljöer för alla.
Ekonomisk hållbarhet: Fokusera på långsiktig lönsamhet och stabilitet, samtidigt som företaget tar ansvar för risker och arbetar etiskt.
Innovation: Använda ny teknik för att skapa effektiva och hållbara lösningar.
Men den här definitionen tar ju in byggnationsfasen också, så eftersom vi vill diskutera förvaltning, lägger vi till en definition på det med (den är vår egen).
Fastighetsförvaltning delas ofta in i teknisk- och ekonomisk förvaltning. Inom teknisk förvaltningen är energioptimering, tillsyn och skötsel, planerat underhåll, avhjälpande underhåll och felanmälan klassiska delar. Och inom ekonomisk förvaltning ligger vanligtvis avtalshantering, kostnadsfördelning, hyresavisering, rapporteringar osv. Övrig skötsel kan innefatta lokalvård, snöröjning och dylikt.
Nu tar vi avstamp i några av de olika aspekterna av hållbarhet som Fastighetsägarna tog upp för att diskutera just hållbar förvaltning. Den sociala aspekten blir lite tunn när det gäller förvaltning så den kommer vi hoppa över.
Fastighetsförvaltning och miljömässig hållbarhet
Här ser vi framförallt att energioptimering, effektivare drift och underhåll blir aktuella. Men det finns också relevanta delar av lokalvård som kan komma in här.
Energioptimering förutsätter att det går att mäta och visualisera förbrukningsdata för att enklare upptäcka förbättringsmöjligheter. Om du ser oförklarliga pikar får du ju något konkret att undersöka. Kanske räcker det med att ändra rutiner, eller så behöver ni bygga på med hjälpmedel som sensorer eller annan smart programvara för att reglera energiförbrukningen till när den faktiskt behövs eller när det finns ett överskott att ta av.
Det andra spåret inom fastighetsförvaltning och miljömässig hållbarhet var effektivare drift och underhåll. Vi har tidigare skrivit artiklarna Optimera fastighetsdriften med ett integrerat system och Har du kontroll på det förebyggande underhållet. De artiklarna handlar om synergieffekter som kan uppstå när en organisation jobbar smartare tillsammans. Till exempel så främjar ett fastighetssystem som används av flera i organisationen en öppenhet och ett samarbete.
Vi tar några exempel. Om lokalvård samarbetar med fastighet så kan lokalvård delta vid materialval vid t.ex. ombyggnationer och se till att städningen blir så miljövänlig och effektiv som möjligt. Eller, om en organisation planerar för mer förebyggande underhåll så att det avhjälpande underhållet minskar, får man mycket större möjligheter att styra kostnader i både pengar och energiförbrukning. Inventarier har också högre sannolikhet att hålla längre om man från början lägger energi på förebyggande underhåll av dem.
Så kommer vi till lokalvård. Dels finns de lågt hängande frukterna som miljövänliga städprodukter och att livslängden på inventarier ökar med skonsam städning. Men tänk om man också kunde minska den onödiga städningen. Städ innebär trots allt slitage samt vatten- och energiförbrukning. Att städa bara när det behövs, så kallad behovsanpassad städ, går att få till med hjälp av sensorer kopplade till lokalvårdssystemet.
Fastighetsförvaltning och ekonomisk hållbarhet
Eftersom fastigheter och driften av dem kostar mycket pengar och är central för organisationer som t.ex. tillverkande industrier, kommersiella fastigheter, sjukhus, kommuner och lärosäten finns det all anledning för ekonomichefer och controllers att vilja ha koll på fastighetsförvaltningen och se till att den optimeras till fullo vad gäller både funktion och kostnadsbesparingar.
Nu finns ju dessutom krav på hållbarhetsredovisning som borde få ekonomi att än mer än tidigare intressera sig för den utsläppstunga posten fastighetsförvaltning. Det betyder att det blir viktigare än någonsin med fastighetssystem som kan sköta fastighetsrelaterade transaktioner som avtalshantering, samtidigt som andra avdelningar som ekonomi och hållbarhet också enkelt ska kunna logga in och se rapporter och att det naturligtvis ska finnas en integration med affärssystemet för smidig hållbarhetsrapportering.
Fastighetsförvaltning och innovation
Slutligen var det då det här med innovation. Vi kan också kalla det smartare teknikinvesteringar och integreringar. Det gäller att tänka framtidssäkert för att minimera risken för byten när man gör stora teknikinvesteringar. Att tänka framtidssäkert innebär att undvika silos och personberoende, att det ska vara skalbart och integrerbart, att leverantören är stabil och framåtlutad och att ni ska äga er egen data. Hård- och mjukvara som solceller, sensorer, fastighetssystem, ärendehantering, planering och analysverktyg kommer det bara fler och fler av. Titta på dem som kan växa tillsammans med er och ger bäst förutsättningar för er framtid.
Som med mycket annat är information (data), samarbete och planering nyckeln till framgång.
Hur ser ni på hållbar fastighetsförvaltning och visste ni om att en hållbar fastighetsförvaltning har så stor betydelse på inverkan på miljön?